Stress hos unge
Hvad er stress?
Stress er en naturlig kropsreaktion på overbelastning. Det er derfor helt normalt og okay at opleve akut, kortvarig stress. Den hjælper os med at håndtere udfordringer. Men pas på. Når stress bliver en fast gæst, er det et signal om, at kravene fra vores omgivelser (arbejde, skole, familie og andet) over længere tid overstiger vores evne til at håndtere dem.
Stress er kroppens reaktion på krav, der overstiger vores ressourcer og evner til at håndtere dem. Stress er en del af livet, men det bør ikke definere det. Lær dine stresssignaler at kende, tag handling, og skab en sundere, mere afbalanceret hverdag.
Især mange unge oplever stress
Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil 2021, som er baseret på undersøgelsen ”Hvordan har du det?”, oplever 40,5% af kvinder og 23,4% af mænd mellem 16-24 år et højt stressniveau. Disse tal understreger, hvor udbredt dette problem er blandt unge.
Kend tegnene på stress
Stresssymptomer kan variere enormt. Der er ikke en "one-size-fits-all" liste. Psykiske, fysiske og adfærdsmæssige symptomer kan alle være tegn på stress. Det vigtige er at kende din krop og de signaler, den sender.
Psykiske stresssymptomer: Mentale udfordringer
Psykiske symptomer på stress kan inkludere koncentrationsbesvær, hukommelsesproblemer, angst og følelsen af at være nedtrykt. Disse mentale symptomer er vigtige at anerkende og håndtere.
Fysiske stresssymptomer: Din krops SOS
Stress kan også påvirke kroppen. Du kan opleve hovedpine, muskelspændinger, træthed eller endda ændringer i appetit. Lyt til din krop – den fortæller dig noget vigtigt.
Adfærdsmæssige stresssymptomer: Hvordan du handler
Stress kan ændre din adfærd. Måske trækker du dig socialt, bliver irritabel eller ændrer dine daglige rutiner. Vær opmærksom på disse ændringer, da de kan være vigtige indikatorer.
Årsager til stress hos unge
For eksempel:
- Manglende tid til sociale aktiviteter.
- Familiære konflikter.
- Præstationspres i skolen og arbejdslivet.
- Utilstrækkelig støtte.
Håndtering af stress
- Sørg for at få en god nattesøvn.
- Tal om det – med venner, familie, læge eller psykolog.
- Lav ændringer i din hverdag for at reducere stress.
- Prioriter afslapning og venner.
- Lær at sige nej.
- Dyrk motion.
- Spis sundt.
- Praktiser mindfulness og afslapningsteknikker.
- Vær god mod dig selv, få en massage.
Ubehandlet stress kan føre til fysiske og psykiske symptomer, herunder hjertebanken, søvnløshed, angst, depression, hukommelsestab og endda kroniske helbredstilstande.
Forebyg stress
Forebyggelse af stress fokuserer på at lære stresssignaler at kende, tage handling i tide og at skabe en mere afbalanceret hverdag.
Hvis stresssymptomerne bliver overvældende eller varer ved, er det vigtigt at søge professionel hjælp.
KOM MED I SIND UNGDOM
Stress er en naturlig del af livet, men det skal ikke overtage det. I SIND Ungdom kan du møde andre unge, som forstår og kender til følelsen af stress. Besøg et lokalt ungefællesskab i SIND Ungdom, hvor vi hygger sammen med plads til at være sig selv, trygt og fordomsfrit. Der er plads til dig, præcis som du er 🤗