Spiseforstyrrelser
Når selvbilledet er forvrænget
Anoreksi, bulimi, ortoreksi. Spiseforstyrrelser kommer i flere afskygninger, og det er er vigtigt at få professionel hjælp tidligt. Der er også mange skridt, du selv kan tage. Vi har samlet nogle af dem her.
Spiseforstyrrelser handler om mere end bare mad; det er en rejse mod accept og selvkærlighed.
Symptomer på spiseforstyrrelser
Spiseforstyrrelser er alvorlige psykiske lidelser, der påvirker dit forhold til mad, din krop og dine omgivelser. De kan belaste dig betydeligt både psykisk, fysisk og socialt.
Symptomer på spiseforstyrrelser inkluderer følelser af skam, øget kontrolbehov, en forvrænget selvopfattelse, modstand mod at anerkende at man er syg, koncentrationsbesvær, social isolation og sociale udfordringer. Fysiske symptomer kan omfatte træthed, svimmelhed, mavepine og menstruationsforstyrrelser hos kvinder.
Typer af spiseforstyrrelser
- Binge Eating Disorder (BED): Overspisning uden efterfølgende opkast.
- Anoreksi: Ekstremt vægttab, frygt for vægtøgning, forvrænget kropsopfattelse.
- Bulimi: Cyklusser af overspisning og kompenserende adfærd som opkast.
- Ortoreksi: Obsession med sund mad.
- Megareksi: Besættelse af at blive mere muskuløs.
Udløsende faktorer
Faktorer, der kan udløse og fastholde spiseforstyrrelser, inkluderer langvarig stress, ændringer i personlige relationer, en forvrænget selvopfattelse, kropslige ændringer og ændringer og ændringer i ritualer omkring mad og spisning. Kulturelle faktorer i forhold til kropsfokusering, kropsidealer og idealiserede ungdomsbilleder spiller også en rolle.
Råd til selvhjælp
1. Lav en plan for dagen: Organiser din dag med plan med balance mellem arbejde, fritid og afslapning. Dette giver dig en følelse af kontrol og kan reducere angst forbundet med usikkerhed.
2. Prøv at flytte fokus: Når du fanges i en cyklus af triste tanker, prøv at rette din opmærksomhed mod noget andet. Dette kan være gennem meditation, en hobby, eller fysisk aktivitet.
3. Skriv dagens gode oplevelse ned: At fokusere på positive aspekter af din dag kan forstærke positive følelser og forbedre din selvopfattelse.
4. Øv dig i at skrue ned for bekymringer: Lær teknikker til at håndtere dine bekymringer og tanker som mindfulness eller kognitiv adfærdsterapi.
5. Sæt dig et mål: Fastlæg små, realistiske mål og bryd dem ned i håndterbare skridt. Det giver dig en følelse af fremgang.
6. Giv negative tanker et kritisk tjek: Spørg dig selv, om dine tanker er baseret på fakta eller frygt, og prøv at erstatte dem med mere afbalancerede og realistiske tanker.
7. Vær åben om din spiseforstyrrelse: At dele dine oplevelser kan være helbredende. Det hjælper også til reducere stigmaet omkring spiseforstyrrelser.
8. Snak eller chat med en frivillig: Kontakt organisationer som Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade. De tilbyder støtte og vejledning, som kan hjælpe dig i din helingsproces.
9. Sørg for at få nok søvn: God søvn er vital for mental sundhed og hjælper med at regulere humør og stressniveauer.
Behandling
Behandling af spiseforstyrrelser inkluderer psykoterapi, medicinsk behandling, kostvejledning, og aktiv inddragelse af pårørende. Det er vigtigt med en integreret tilgang, der adresserer både de fysiske og psykologiske aspekter af lidelsen.
MØD ANDRE UNGE I SIND UNGDOM
Mød andre unge, som kender til spiseforstyrrelser og anden sårbarhed. Besøg et lokalt ungefællesskab i SIND Ungdom, hvor vi hygger sammen med plads til at være sig selv, trygt og fordomsfrit. Der er plads til dig, præcis som du er 🤗