Åh, de kærestesorger
Smerten, der går over
Kærestesorger kan være blandt de mest smertefulde oplevelser i en ung persons liv. De rammer dybt, vender op og ned på alt og efterlader et virvar af intense følelser. Det er samtidig en rejse, der udvikler dig og fører dig til en dybere forståelse af dig selv og dine relationer.
Kærestesorger er utvivlsomt smertefulde. Men husk, at de er et tegn på heling og personlig udvikling. Med tiden og selvomsorg vil du ikke blot komme igennem denne svære tid, men også blive klogere på dig selv og på andre og på livet – og mere bevidst om din egen styrke og evne til at overkomme livets udfordringer.
Hvorfor får man kærestesorger?
Når et forhold slutter, kan det føles som om hele ens verden falder sammen. Du mister ikke kun din partner, men måske også din bedste ven, en del af din identitet, og den fremtid og de drømme, I havde sammen. Dette tab kan udløse intense følelser af sorg, ensomhed, forvirring, vrede og skyld. Disse følelser er en naturlig del af sorgprocessen og bør ikke undertrykkes eller ignoreres.
Hvordan føles kærestesorger?
Kærestesorger kan forårsage både fysiske og psykiske reaktioner som søvnproblemer, manglende appetit, koncentrationsbesvær og en konstant følelse af tristhed. Det er også normalt at opleve intense følelser som vrede, forvirring og skyld.
Vær sikker: Det bliver bedre
Hvis du oplever dybe kærestesorger, skal som du som det vigtigste vide, at du vil få det godt igen. Det kan virke utænkeligt, når smerten er på sit højeste, og det er normalt at føle det sådan. Helingsprocessen kan være smertefuld og kan påvirke dig både fysisk og mentalt. Men med tiden vil smerten aftage, og du vil komme ud på den anden side stærkere end før.
Sorgprocessen efter et brud
Chok: Denne fase er kendetegnet ved forvirring og en følelse af meningsløshed. Det kan være vanskeligt at fatte, hvad der præcist er sket. Fysiske symptomer som hovedpine og mavepine kan forekomme, samt angst, vrede og uigennemtænkte handlinger eller handlingslammelse. Følelser af indre uro og håbløshed er også almindelige.
Krise: Nu begynder du at forstå og acceptere, hvad der er sket. Din hjerne arbejder på at organisere hændelserne og minderne. Følelserne kan variere betydeligt, fra sorg og vrede til stærke kærlighedsfølelser, tomhed, ensomhed og tvivl. Du kan også opleve dage, hvor du er helt klar i hovedet.
Bearbejdning: I denne fase begynder du at fungere bedre i hverdagen, og dine følelser bliver mere afbalancerede. Du kan bedre tænke og tale om bruddet. Bearbejdning af sorg og tab sker ofte gennem samtaler med andre. Spørgsmål om skyld og benægtelse er almindelige. Med tiden opnår du en mere realistisk forståelse af situationen og din egen rolle i forholdets afslutning.
Nyorientering: Denne fase markerer en periode med fremadrettet tænkning, hvor du begynder at acceptere situationen og ser fremad.
Det er vigtigt at understrege, at disse faser sjældent er lineære. Forskellige mennesker kan opleve dem forskelligt eller bevæge sig frem og tilbage mellem faserne. Hver persons oplevelse er unik og kan variere i forhold til ens personlige baggrund og aktuelle livssituation, m.m.
Tal om dine kærestesorger - det hjælper
Det er vigtigt at tale ærligt med andre om dine kærestesorger. Det er den bedste måde at finde ro i de mange forskellige tanker og følelser, der ofte følger med kærestesorger. Tal med en betroet ven eller et familiemedlem. Men lad dig ikke slå ud, hvis du oplever, at dem, der står dig nær, ikke helt forstår dig. Din sorg er reel, og hvis du er fortvivlet skal du ikke tøve med at kontakte din læge eller en psykolog direkte.
Gode råd til hvordan du kommer dig over kærestesorger
Tilad dig selv at sørge: Det er helt okay at være ked af det.
Del dine følelser med dem, du stoler på. Vær åben og tal med andre om dine følelser. Overvej også professionel rådgivning.
Vær god mod dig selv. Sørge for at motion, sund mad og nok hvile.
Bevæg dig – Løbeture og gåture kan hjælpe dig til at føle ro i kroppen.
Få nye indtryk: Få nye oplevelser og udforsk nye interesser.
Undgå kontakt med din ekskæreste: Gem ting af vejen, der minder om forholdet, og undgå af følge din eks på sociale medier.
Skriv dine følelser ned – det kan hjælpe dig til at få styr på tankerne.
Accepter, tilgiv og vær tålmodig: Tilgiv dig selv og din ekskæreste. Accepter også, at det kan tage tid, før du er rigtig glad igen.
Når livet gør os ekstra sårbare
Visse perioder eller omstændigheder i livet kan gøre os mere sårbare over for tab. Kærestesorger kan røre op i gamle sår og forstærke andre udfordringer i vores liv, hvilket kan gøre det svært at skille tingene ad. For at du kan hele ordentligt kan derfor være nødvendigt at bearbejde andre forhold i dit liv, som påvirker dine tanker og følelser.
Du kan have brug for professionel hjælp
Når du oplever stor sorg, frigiver hjernen stresshormoner, som over længere tid kan øge risikoen for at udvikle depression. Hvis du føler dig misforstået af dine nærmeste, så tøv ikke med at søge professionel hjælp. En psykolog, terapeut eller rådgiver kan hjælpe dig med at forstå og håndtere sorgen og hjælpe med at bearbejde de mange forskellige lag af følelser.
TALE MED ANDRE UNGE I SIND UNGDOM
Mød andre unge, som kender til kærestesorger og anden sårbarhed. Besøg et lokalt ungefællesskab i SIND Ungdom, hvor vi hygger sammen med plads til at være sig selv, trygt og fordomsfrit. Der er plads til dig, præcis som du er 🤗